Zielona Góra,

czwartek, 19 października 2017

Informacja prasowa WOŚP: Jerzy i Lidia Owsiak odwiedzą szpital w Słubicach

Informacja prasowa/ PR od WOŚP

Jerzy i Lidia Owsiak odwiedzą Szpital im. prof. Z. Religi w Słubicach.

Jerzy i Lidia Owsiak odwiedzą Szpital Powiatowy im. prof. Z. Religi w Słubicach

W najbliższy poniedziałek, o godzinie 8:30, Jerzy i Lidia Owsiak w imieniu Fundacji Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy odwiedzą położony na granicy Polski Szpital im. prof. Z. Religi w Słubicach (ul. Nadodrzańska 6). Wizyta ma na celu przekazanie na wyposażenie oddziału ginekologiczno-położniczo-noworodkowego daru Fundacji WOŚP w postaci dwóch lamp do fototerapii noworodków łącznej wartości blisko 25 tys. złotych.

Jednocześnie Fundacja WOŚP odwiedzi Oddział Pediatryczny, który także niedługo otrzyma wsparcie od WOŚP (w wyniku listopadowego Konkursu Ofert), oraz właśnie oddział neonatologiczny – takie właśnie miejsca są celem zbliżającego się, 26. Finału WOŚP.

- Celem Finału jest wyrównanie szans w leczeniu noworodków, na takich właśnie oddziałach jak ten w słubickim szpitalu – mówi Jurek Owsiak, Prezes Zarządu WOŚP – Jest to tak zwany pierwszy stopień referencyjności. Oddział absolutnie podstawowy, który także musi być przygotowany, jeśli urodzi się tutaj dziecko wymagające pilnej interwencji medycznej. Lekarze muszą mieć możliwość ratowania noworodka do czasu przyjazdu specjalistycznej karetki – dodaje szef WOŚP.

W dniach 20-22 listopada odbędzie się w Warszawie 49. Konkurs Ofert Fundacji WOSP na zakup sprzętu medycznego. Fundacja kupi 3008 urządzeń medycznych, które trafią do blisko 200 oddziałów ogólnopediatrycznych w całej Polsce. Zakup zostanie sfinansowany ze środków zebranych podczas 25. Finału. Dary WOŚP między innymi trafią także do Słubic.

- Słubice otrzymają 5 łóżek młodzieżowych typu junior, 7 łóżeczek dziecięcych szczebelkowych, 2 pompy strzykawkowe oraz lokalizator naczyń krwionośnych – wymienia Lidia Niedźwiedzka-Owsiak, członek zarządu oraz dyrektor ds. medycznych Fundacji WOŚP – Oczywiście jeśli listopadowe negocjacje się powiodą i Orkiestra kupi te wszystkie urządzenia. Jest to jednak wsparcie, o które szpital prosił i które zmieściło się w ramach celu 25. Finału. Dziękujemy wszystkim, którzy wsparli nas w styczniu i dzięki którym możemy dziś zapowiadać pomoc dla placówek jak słubicki szpital powiatowy.

Fundacja Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy to ciesząca się największym zaufaniem społecznym organizacja pozarządowa w Polsce. Założona została w 1993 roku i od tego czasu co roku, w drugą niedzielę stycznia, organizuje zbiórkę pieniędzy, która nazywa się Finałem WOŚP. Za zebrane środki Fundacja WOŚP kupuje i przekazuje w darze szpitalom dziecięcym w Polsce najnowocześniejszy sprzęt medyczny. Dziś sprzęt zakupiony przez WOŚP jest podstawą nowoczesnego wyposażenia wszystkich szpitali, w których leczy się dzieci w Polsce. W ciągu poprzednich 25. Finałów WOŚP Orkiestra zebrała i przekazała na wsparcie polskiej medycyny sumę ponad 825 mln PLN.

wg

Rzecznik Prasowy WOŚP
Krzysztof Dobies

__________________________________________________________________________

Merkuriusz  Polski

Agencja Prasowa. W Krakowie od 3 stycznia 1661 r.

Adam Fularz, manager Radiotelewizji

Prezes Zarządu, WIECZORNA.PL SP. Z O. O.,ul. Dolina Zielona 24A,   65-154 Zielona Góra

Wydawnictwo Merkuriusz Polski
"Wieczorna.pl" sp. z o.o.
T +48604443623
F +442035142037
E adam.fularz@wieczorna.pl
Dolina Zielona 24a, PL 65-154 Zielona Góra
KRS 0000416514, NIP 9731008676, REGON 081032764

AGENCJA PRASOWA MERKURIUSZ POLSKI- Wieści i treści od 3 stycznia 1661

TEKSTY

Każdego dnia Agencja Merkuriusz udostępnia kilka materiałów prasowych ze wszystkich regionów Polski. Dotyczą one najważniejszych wydarzeń w skali kraju, różnych dziedzin życia. Stanowi źródło informacji dla redakcji prasowych.

ZDJĘCIA

Na zamówienie abonenta udostępniamy serwis fotograficzny. Korzystają z niego serwisy internetowe i redakcje prasowe.

WIDEO

Na zamówienie abonenta udostępniamy serwis video. Korzystają z niego stacje telewizyjne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz